Sıkma kehribarlar bilinenin aksine asla %100 tabiattan çıkan kehribardan üretilmemiştir. Tabiattan çıkan kehribarlara damla kehribar denmektedir, ancak onlarında bir hayli cinsi vardır. Sıkma kehribar tebihlerin içinde yüzdesel olarak ne kadar natürel kehribar olduğu bilinmemektedir. Özel kimyevi yöntemlerle üretilen bu malzeme dünyada bir hayli yerde üretilmektedir.

Osmanlı kehribarlarda bir sıkma kehribar türüdür ama artık imalatı yoktur, zira Osmanlı Kehribar Tesbihleri üreten fabrika kapanmış ve artık yalnızca önceden kalan orjinal tesbih tanelerinden, kolye tanelerinden veya kullanıldığı bir bölüm malzemelerden üretilmektedir. Ama bu kehribar  türü %100 orjinal olmamasına karşın, en çok talep gören kehribar türüdür.

Bunun nedenleri çok güzel renk tonlarına sahip olması, ustaların elinde çok değişik ve fark modellerde tesbihlere dönüşmesi,tesbihin çektikçe daha güzel bir renk kıvamına gitmesi, çok dayanıklı olması gibi nedenleri sayabiliriz.

Bunların dışında sıkma kehribarlarında kendi aralarında cinslere ayrılmaktadır.

1- Osmanlı Sıkma Kehribarlar

En değerli olan yazının başında söz ettiğimiz gibi asıl üreticisi alman olan fakat Osmanlıda yoğun olarak kullanıldığı için tarafımızdan isimi Osmanlı Kehribara çıkan türdür. Osmanlı kehribarlarda kendi aralarından cinslere ayrılmaktadır.

Bunuda farklı bir yazıda ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

2- Daha önceki malzemelerden yapılmış Sıkma Kehibarlar

Bu sıkma kehribar türünün çok bariz bir özelliği olmamasına rağmen genelde tesbihlerde kendi güzelliklerini gösterirler. Bunlar eskiden tarak yapmak için kesilmiş parçalar, oyun zarları, süsleyici masalar gibi daha önceki objelerden yapılırlar. Bir kısım eski malzemeden yapılmış kehribarlar kokar fakat bazılarıda kokmaz. Sözgelimi eski zardan yapılmış kimi kehribarlar kokabilir fakat yüksek bir kısmı kokmaz. Kuşkusuz amber kokusu içerenler daha değerlidir.

3- Yeni Döküm Malzemeden Yapılmış Sıkma Kehribarlar

Sıkma kehribarlar içinde en uygun ücretli olanlarıdır ve alırken alıcısına dikkat edilmesi en çok şart olan türdür. Çünkü bir çok düzmece ürün veya usta işçiliği olmayan fabrikasyon malzemeler yeni sıkma kehribar diye satılmaktadır. En kolay ayırt etme istikameti yeni sıkma kehribarlarda ekseriyetle yıllar içinde renk alacaktır.